Vanessa Rudjord Stylebook

Forsiden Meny
Diverse

Del artikkelen:

Hver 17.mai når jeg blir invitert i selskap er jeg første mann til å rekke opp hånda for å ha med kake. Ikke fordi jeg er så glad i å bake, men fordi jeg elsker å vinne. Og siden jeg sjeldent vinner noen ting som helst er jeg veldig påpasselig å delta der jeg alltid vinner. Og kakebordet er min arena. Det ligger mange år med trening bak. Men nå har jeg perfeksjonert de tre kakene mine slik at de alltid vinner. Ja, for det er en konkurranse. Selv om jeg selvsagt later som jeg bare slengte sammen noe fordi noen måtte jo ha med kake.

Sannheten er at jeg legger hele sjela mi i de forbanna kakene.

Det eneste som står i hodet på meg er: JEG MÅ VINNE DEN KAKEBUFFETEN. FOLK MÅ SPISE OPP KAKA MI FØRST.

PAVLOVAEN er den sikreste vinneren.

Det er ofte noen andre også som har tatt med pavlova, og de ser alltid mye bedre ut enn min. De pynter den som regel med masse forskjellige bær. Ofte bugner det over. Av jordbær, bringerbær, blåbær, kiwi og bjørnebær.

Men det er der de driter seg ut. Det er her jeg vinner hele greia.

unnamed-7

Kjære marengsmoms, her er det beste stalltipset du kommer til å få i ditt liv (om marengs): En haug med pene bær kan aldri, aldri, aldri måle seg med den syrlige og parfymerte smaken til pasjonsfrukten i kombinasjon med den søte og sprø marengsen. Hakke sjans. Så du må gjerne flire litt for deg selv, der du på begynnelsen av kvelden kaster et overlegent blikk på den halvslappe kaken min, med pasjonsfrukt som ligger som en tung saus over hele marengsen, men merk deg dette: Så fort én i lokalet har smakt på den, så er det bærdanderte kunstverket ditt ferdig.

Jeg spiser alle de andre kakene og later selvsagt som jeg ikke ser at min kake er spist opp. For jeg skjønner jo at jeg er verdens største loser som er så opptatt av at folk skal like kaka mi best.

Ja, jeg blir sliten av å være meg selv. Så i går bestemte jeg meg for å ta et steg ut i de mer utrygge sirkler. Jeg eksperimenterte. Med bær. Det var mest for å imponere dere. Den ser jo bedre ut med bringebær. (Den med pasjonsfrukt smakte, hvis det er noen tvil om det fortsatt, best)

unnamed-3

Men uansett. Her er oppskriften på den letteste kaka i verden:

4 eggehviter
250 g sukker
3 dl kremfløte
10 passionsfrukt (kjøp de som er mest knudrete, de er søtest og har mest innmat)

1. Sett ovnen på 150 grader.

2. Pisk eggehvitene langsomt med en mikser til det begynner å skumme. Deretter setter du mikseren på full pinne slik at boblene i skummet blir små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsetter du sukkeret gradvis til blandingen er blank og tykk. Jeg bruker finkornet sukker for jevnest mulig maregns. Ikke pisk mer enn nødvendig, da blir blandingen kornete.

3. Spre marengsen ut på et brett med bakepapir. Enten i en stor sirkel (hvis du ønsker én stor kake) eller mange små. Jeg synes det blir penest, og minst grisete ved å bruke slikepott.

unnamed-6

4. Stek den hele kaken på nederste rille i 50 min, og de små kan du ta ut etter 30 min.

5. La kaken avkjøles i ovnen med åpen dør, så unngår du at den luftige marengsen klapper sammen.

SJOKOLADEKAKEN

unnamed

Det er ikke mange kaker som vekker mer nostalgi og barndomsminner enn denne. Det er heller ikke så mange kaker som kan bli så katastrofalt tørr og kjedelig – men det er ikke mye som slår den gamle rakkeren, når den først sitter.

Ja, jeg snakker om sjokoladekake i langpanne. Og den skal kun være med glasur og kokos.

Her er oppskriften jeg har kommet seirende ut av 17.mai-selskaper:

Ingredienser kakebunn:
200 gram meierismør
2,5 dl vann
4 spiseskjeer kakao
4,5 dl sukker
4,5 dl hvetemel
Halv teskje salt
1 teskje natron
2 egg
1,5 dl rømme

Hva gjør du:
Bland alt sammen til det blir en tynn deig, omtrent som en vaffelrøre. Stekes på 200 grader i 35 minutter. Stekes nederst i ovnen.

Ingredienser glasur:
100 gram smeltet smør
1 dl melk
4 spiseskjeer kakao
350 gram melis
1 teskje vaniljesukker

Hva gjør du:
Smelt smøret og bland sammen alle ingrediensene.

Dryss over rikelig med kokos.

unnamed-2

SUKSESSKAKA

IMG_0132

Denne suksesskake-oppskriften har jeg fått av ekssvigerinna mi Caroline. Eller nærmere bestemt hennes svigermor: Inger. Inger har nok fått den av noen andre igjen, for de beste oppskriftene er som kjent de som går i arv, og som blir perfeksjonert med små forandringer for hver generasjon som baker den. Men denne mandelkaka har jeg ikke forandret noe på. Den er ferdig perfeksjonert for lengst.

Så her er den, Ingers mirakuløse mandelkake – kaka som det svinger mer av enn det meste jeg har smakt, og som har reddet meg i haug av tilstelninger.

Vær så god!

INGERS MIRAKULØSE MANDELKAKE:

IMG_0202

IMG_0123
Det viktigste når du lager denne kaken er at du må piske hele tiden mens du koker eggplommene sammen med fløten og sukkeret. For det er viktig at det koker slik at eggene koagulerer og at eggekremen derfor blir stiv og luftig.

Med disse tre lover jeg du går hjem med tomt fat. Ha en fin 17.mai!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *