Vanessa Rudjord Stylebook

Forsiden Meny
Annonse

Del artikkelen:

Mitt eneste forhold til Malmö, var at jeg en gang for mange år siden kjørte gjennom byen, med bilen full av vintagemøbler jeg hadde kjøpt i København. Det var aldri aktuelt å stoppe.

For Malmö var en industriby, ingenting man ville besøke. Men det var da. Siden har Malmö gått gjennom det som må kunne kalles en revolusjon. Malmö er ikke lenger en by man kjører gjennom, det er en by man kjører til. En destinasjon i seg selv. Malmö er etter min mening Nordens Barcelona, det perfekte stedet å ta med kjæresten for å nyte innovative restauranter med fantastisk mat, og kule barer med gode drinker og pulserende liv. I umiddelbar nærhet til havet – og for den saks skyld: København.

Malmö har blitt til en av Nordens desidert mest interessante byer.

Her er mine ti beste Malmö-tips:

1. Clarion Hotel og Congress Malmö Live
Som et ruvende flaggskip i skylinen troner Malmö Live. Det relativt nye hotellet har allerede rukket å bli et landemerke, med fantastisk utsikt, eksklusiv skybar, moderne innredning, og den beste mexikanske maten jeg har spist på lang tid, er det vanskelig å ikke velge Malmö Live som sted å bo. Selv da jeg kom, på en mandag, var det fullt trøkk i skybaren. Etter et en drink og en matbit der, søkte jeg ro på hotellrommet, hvor jeg fikk min første fulle natts søvn siden jeg ble mamma. Og ikke for å henge meg helt opp i Malmø Live, men frokosten… FOR en frokost.

2. KALLIS.
Jeg hadde allerede hørt om Kallis. Det var det folk sa at var den ene tingen jeg bare måtte få med meg. Så jeg syklet til bystranden hvor det gamle og vakre Ribersborg Kallbadhus ligger helt ute på piren, med kun åpent hav foran seg. Jeg var førstemann på stedet, og fant meg et lite omkledningsrom og hoppet i havet. Det var iskaldt, så det ble med en kjapp dukkert før jeg gikk inn i badstuen med utsikt til blått hav så langt øyet rekker. Herregud, så deilig. Hadde jeg bodd i Malmø skulle det vært mitt faste morgenrituale.


Etterpå nøt jeg en morgenkaffe på kaféen, før jeg syklet videre.

3. MALMÖ SALUHALL
Siden været var fint syklet, jeg over Möllevångstorget – selve hjertet av Malmö – på vei til byens kjente mathall. Jeg hadde ingen planer om å kjøpe frukt, men jeg fikk både gratis moreller og fersken på veien gjennom de overbugnede fruktbodene.

Så var det mathallen som sto for tur. Jeg hadde allerede hørt rykter om bakervarene der, så det var helt uaktuelt å ikke ta turen. Malmö Saluhall er et samlingssted for spesialbutikker, og alt et matvrak kan ønske seg. Det er en fryd å gå far bod til bod om så bare for å titte. På butikken Gram finner du alt du kan tenke deg av økologiske varer i løsvekt, helt fritt for emballasje. Sunn godis, med andre ord.

4. SÖDERBERG OCH SARA
På Malmös for tidens heteste gate, St. Knut, finner du en kafé som heter Söderberg och Sara. Den må du innom. Litt for å drikke kaffe mens du henger ut på torget, men mest på grunn av det som må være verdens beste sjokoladecookie.

5. FOLKETS PARK
Tilfeldigvis syklet jeg inn i en park. Det viste seg å være Folkets park, verdens eldste folkepark. Den bærer preg av svunnen storhetstid, med store fontener, pariserhjul og karuseller. Men det gamle og elegante møter det nye og moderne, med byens beste lekeplass, moderne streetart og et stort matmarked som er åpent hele sommersesongen.

6. SALTIMPORTEN CANTEEN
Den perlen av en restaurant har ett mål: «at göra värdens besta lunch». Bra mål. Og gudene skal vite at de har lyktes. Hver morgen stiller hele nabolaget seg i kø for å få bord. Her får du ikke meny, her er det kun en rett: Dagens lunsj, som er forskjellig fra dag til dag. Da jeg var innom fikk vi i nydelig lam. Og hver dag er det soft-is med marengs til dessert. Det eneste som er bedre enn ideen er stedet! Et must!

7. MODERNA MUSEET
Museet er et samarbeidsprosjekt mellom Malmö, region Skåne og regjeringen. Her kan du oppleve verk fra innovative kunsttungvektere som Marcel Duchamp, Pablo Picasso, Salvador Dali og Jasper Johns, til nåtids kunstsuperstjerner som Tauba Auerbach og Gerhard Richter.

8. LIEBLING
I Malmø finner du alt fra merkevarebutikker og ren luksus, til små boutiques med lokale designere. Jeg fant en liten vintagebutikk som solgte 20-tallskjoler, vakre gullsko og små perlebesatte vesker. Men min store oppdagelse var de egendesignede kjolene de hadde i butikken Liebling, i Kjærlighetsgatan. Jeg kunne kjøpt alle sammen, men endte opp med en småblomstrete hverdagskjole som satt som et skudd.

9. BASTARD
Av alt jeg gjorde i Malmö, var dette min favoritt. En rustikk gammel gastrobar i rustikke lokaler, med en kul og uformell atmosfære. Og helt fantastisk mat. Restauranten har også en sjarmerende bakgård som er åpen om sommeren. Dette stedet er verdt en tur til Malmö i seg selv.

10. BOULE BAR
På Drottningtorget i sør-Sverige, ligger et lite stykke sør-Frankrike. Dette er den helt klart fineste av de seks Boule-barene som finnes i både Sverige og Danmark. Friske drinker kombinert med deilig bistromat og tradisjonelle boulebaner i den lille franskinspirerte parken.

Hvis du vil ha flere gode tips på hva du kan finne på i Malmö bør du sjekke ut Visit Sweden.

Gleder meg allerede til neste tur, og det er bare å gratulere Malmö med det som må være den mest vellykkede make-overen gjort på en Nordisk by på mange tiår.

Hvis du vil besøke denne fine byen får du nå 20% rabatt på alle Nordic Choice Hotels. Her kan du se hvilke du kan velge i.

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *