Vanessa Rudjord Stylebook

Forsiden Meny
Annonse

Del artikkelen:

Mormoren min bodde i en stor og herskapelig leilighet i Wien, med lyseblå silketapet, lysekroner i hvert rom, eget flygel og et skap stappfullt av høyhælte tøfler.

Mormoren min var med andre ord helt annerledes enn noe menneske jeg hadde møtt i Stavanger som ung. Så det var alltid spennende å dra på ferier hos henne.

skjermbilde-2016-11-25-kl-20-52-32
Hele familien på besøk hos Bestemor i Wien.

 

Mine sterkeste barndomsminner med bestemor handler likevel ikke om hverken høyhælte tøfler eller lysekroner, de handler om diamanter. Mormoren min var nemlig regnskapsfører, og en av kundene henne var Wiens mest eksklusive juveler. I stedet for lønn, fikk mormoren min smykker. Fantastiske smykker.

Jeg husker fortsatt alvoret da bestemor kom hjem med smykkene. Stillheten som la seg over rommet når hun trakk opp skrinene. Lukten av skinnetuiene og fløyelen inni. Gispet da hun åpnet dem, og lyset traff diamanten. Respekten hun viste for håndtverket; arbeidstimene, møysommeligheten, behandlingen og kuttingen – og ikke minst eventyret bak hver edelsten, reisen de hadde vært på fra gruven og hit til leiligheten i Wien med silketapeten.

Det var smykker som først mamma fikk, og som jeg etter hvert arvet.

Da venninnene mine fikk Saga sølv og Tors hammer-smykke til komfen, fikk jeg antikke diamantringer, rubinøredobber og tykke guldarmbånd.

Ikke overraskende ble jeg miljøskadet, og utviklet en fornem smak for smykker som ikke stod i stil til min egen alder. Mamma mente at smykker skulle brukes, ikke ligge og støve ned i mørke skuffer, så jeg fikk gå med smykkene mine på skolen og ha de på meg akkurat når jeg ville. Men jeg glemmer aldri den gangen jeg mistet den ene rubinøredobben min etter å ha vært ute i skolegården og lekte en ettermiddag. Hele kvelden gikk jeg rundt og lette med lommelykt. Jeg fant den aldri igjen.

Men fascinasjonen for den magiske smykkeverden har forblitt. Ikke alle slags smykker. Jeg har først og fremst vært svak for antikke, klassiske smykker. Aller helst med diamanter i.

Og jeg har hatt en hvit hval. Et smykke jeg har lett etter i mange år, og som jeg aldri har funnet: Et par hengende antikke diamantøredobber, inspirert av de Kate Moss i sin tid fikk av Johnny Depp. Jeg har sittet lange kvelder oppe for å lete på nett, og hver storbyfeire jeg har vært på de siste femten årene har jeg oppsøkt byens antikke smykkebutikker på jakt etter den type øredobber.

Jeg hadde egentlig gitt opp. Tenkt at det aldri kom til å skje.

Men en dag i forrige uke ble jeg invitert ned på David-Andersen i Karl Johan. Jeg hadde vært der mange ganger før, men denne gangen ble jeg invitert med inn i det innerste rommet. Til det aller helligste, der David-Andersens egen guldsmed, Tom Simonsen, har laget de fleste smykkene. Hele rommet bugnet over av de vakreste smykkene jeg kunne forestille meg, og plutselig var det som at luften ble slått ut av meg, for der hang de jo. De fineste øredobbene jeg hadde sett. Akkurat passe lange. Fullsatte av små diamanter. Og med det akkurat riktige antikke preget.

Gjennom alle disse årene og reisene og nettsøkene, hadde de vært rett foran nesetippen min hele tiden.

unnamed-8
Her er de! De fineste øredobbene jeg har sett. Jeg har moderne diamantarmbånd fra norske Kolours som står i fin kontrast til de klassiske øredobbene og ringen med cushion cut.

unnamed-15
Drømmeøredobbene i all sin prakt.

unnamed-9
Til dette vakre klassiske diamantsmykket bruker jeg enkle diamantringer i ørene og små diamantstuds i de to andre hullene jeg har i høyre øret.

unnamed-13
Dette er drømmesmykket over alle drømmesmykker. Håndlaget diamantanheng i hvitt gull med en smaragdslipt diamant, omkranset av flere små diamanter. Vinner jeg i Lotto ligger dette smykket syltynt an.

unnamed-19
De små diamantstudsene er perfekt å ønske seg til jul fra kjæresten sin.

unnamed-16
Jeg elsker å mikse fornemme ringer med helt enkle tynne diamantringer.

unnamed-11
De fleste liker diamantringer i hvitt gull, men jeg er utrolig svak for gult gull.

unnamed-22
Denne ringen er så elegant og har det rette antikke preget at den blir nydelig i gult gull.

unnamed-18
Rubinkolleksjonen har David-Andersen laget i forbindelse med sitt 140-års jubileum.
Alle smykkene i rubinkolleksjonen er håndlaget på verkstedet på Egertorget. Det er en liten kolleksjon, med unike, eksklusive smykker i hvitt gull, med diamanter og vakre rubiner.

unnamed-10
Endelig røde rubiner i ørene igjen.

Foto: Christian Bakstad Makeup og hår:
Linn Jøssang Helgeland/Gevir

Kommentarer

One thought on “Diamonds are forever

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *